Будет ли у нас скоро ЗАКОН О ЗАЩИТЕ ЖИВОТНЫХ ?

Аватара пользователя
Olga S
Заслуженный активист
Сообщения: 1238
Зарегистрирован: 21 июн 2011, 22:18

Будет ли у нас скоро ЗАКОН О ЗАЩИТЕ ЖИВОТНЫХ ?

Сообщение Olga S » 15 ноя 2013, 07:46

http://diez.md/2013/11/14/foto-un-grup- ... nimalelor/
(foto) Un grup de activişti cer adoptarea Legii pentru Protecţia Animalelor

[b]În această dimineaţă, grupul de iniţiativă pentru Protecţia Animalelor în Moldova, în frunte cu Vitalie Popov, a organizat un mic protest, privind necesitatea adoptării legii pentru protecţia animalelor.[/b]
Acţiunea de protest a avut loc în faţa Palatului Republicii, unde protestatarii (în jur de 10 persoane), întâmpinau deputaţii care veneau la şedinţa plenară de joi. Unii dintre ei au primit petiţii privind adoptarea legii pentru protecţia animalelor.
Deputatul Valeriu Streleţ, din PLDM, a dat un scurt interview în care a declarat că proiectul de lege va fi înregistrat de mâine în Parlament.
La protest au fost prezenţi şi doi voluntari din Olanda şi respectiv Italia, care au declarat că au venit să susţină protestul, spunând că în Moldova situaţia este destul de complicată vizavi de această cauză în particular. Cei doi voluntari susţin că acest lucru este inacceptabil, animalele au dreptul la un comportament decent şi îngrijire la nivel. Ei speră că, cei conducere vor lua măsuri în cel mai scurt timp. Totodată voluntarul din Olanda a făcut referință la aderarea Moldovei la UE, declarând că un aspect important în schimbările ţării ţin şi de tratarea corectă şi mai bună a animalelor sau a păturilor social vulnerabile.
Vitalie Popov, membru al grupului pentru Protecţia Animalelor în Moldova, şi unul din organizatorii protestului, a declarat că tot timpul a fost deranjat de atitudinea oamenilor faţă de animalele din Moldova, însă abia un an în urmă a început sa fie activ, după ce a întâlnit şi alte persoane cu aceleaşi viziuni.
Vitalie Popov susţine că de la momentul creării acestui grup, tot mai mulţi oameni aderă şi işi arată interesul faţă de un comportament decent cu animalele. Astfel el speră că în cel mai scurt timp autorităţile vor lua măsuri, cu toate că proiectul de lege a fost citit în primă lectură în Parlament, încă din 2007.
La întrebarea reporterului #diez, “De ce ne trebuie această lege?“, Vitalie Popov a declarat: “Majoritatea ţărilor dezvoltate au înţeles deja că atitudinea omului faţă de regnul animal trebuie să fie una responsabilă, cu respect, şi desigur umană. Din această cauză au creat legi care protejează atât animalele cât şi populaţia, care pot trăi împreună în armonie. În acest sens legea pentru protecţia animalelor este în primul rând un pas pentru a demonstra că suntem civilizaţi. Legea va reglementa măsurile necesare pentru deţinerea animalelor şi asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstarea animalelor şi a oamenilor.”
Astfel Vitalie Popov a susţinut că există un fond de alocare a unor sume mari de bani, în vederea îngrijirii animalelor şi a sterilizării câinilor vagabonzi, cineva fiind interesat ca această lege să nu fie votată.
La apelul departamentului de regie “Autosalubritate” a Primăriei Mun. Chişinău, de către reporterul #diez, un reprezentant a declarat că aceste sume de bani despre care se vorbeşte atât de mult, sunt hiperbolizate de către organizaţiile pentru protecţia animalelor, fiind declarat că anual se alocă circa 2 milioane de lei pentru îngrijirea animalelor, doamna de la regia “Autosalubritate” susţinând insă că, această sumă reprezintă ceva mai aproape de 50 de mii de lei anual.


***
http://www.publika.md/video-manifestati ... 81161.html
(VIDEO) Manifestaţie în faţa Parlamentului, în susţinerea legii cu privire la protecţia animalelor de companie

Protest cu câini în faţa Palatului Republicii. Mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale au manifestat, astăzi, în faţa Parlamentului, în susţinerea legii cu privire la protecţia animalelor de companie. Proiectul a fost elaborat de deputaţii liberal-democraţi, iar manifestanţii au cerut adoptarea de urgenţă a acestuia.
Manifestanţii au scandat lozinci pentru a determina parlamentarii să rezolve definitiv problema maidanezilor.
Potrivit liberal-democratului Valeriu Streleţ, redactarea proiectului de lege pentru protecţia animalelor a fost finalizată şi, cel mai probabil, documentul va fi prezentat deputaţilor vineri.
"Va fi o reglementare foarte clară. Toate noţiunile legate de animalele de companie, condiţiile de întreţinere sunt competenţele autorităţilor publice locale care au obligaţia de a duce evidenţa, înregistrarea, de a crea aziluri şi locuri de întreţinere pentru animalele de companie", a declarat Valeriu Streleţ.
Unii deputaţi au spus că vor susţine legea.
"Sunt de acord. Eu, de asemenea, am acasă animale de companie şi, cu drag, voi face tot ce este posibil în acest sens. Neapărat!", a afirmat deputatul PD Sergiu Sîrbu.
Un proiect de lege privind protecţia animalelor a fost votat în prima lectură, în anul 2007. Documentul însă nu a fost votat în lectură finală.

Аватара пользователя
Olga S
Заслуженный активист
Сообщения: 1238
Зарегистрирован: 21 июн 2011, 22:18

Re: Будет ли у нас скоро ЗАКОН О ЗАЩИТЕ ЖИВОТНЫХ ?

Сообщение Olga S » 22 ноя 2013, 08:22

Программа "День за днём" провела ток-шоу на тему " Закон о защите животных".
Проект закона о защите животных выносит на обсуждение в Парламент фракция PLDM.
Смотрите обсуждения здесь:
http://ru.publika.md/emisiuni/link_791. ... tia1732251

Аватара пользователя
Olga S
Заслуженный активист
Сообщения: 1238
Зарегистрирован: 21 июн 2011, 22:18

Re: Будет ли у нас скоро ЗАКОН О ЗАЩИТЕ ЖИВОТНЫХ ?

Сообщение Olga S » 22 ноя 2013, 08:25

http://www.publika.md/animalele-de-comp ... 91101.html (VIDEO)
Animalele de companie, în atenţia deputaţilor. Ce prevede noul proiect privind protecţia necuvântătoarelor.

Câinii vagabonzi nu vor mai putea fi eutanasiaţi, cu excepţia cazurilor când se descoperă că sunt bonavi. Asta dacă Parlamentul va aproba un proiect de lege referitor la protecţia animalelor de companie, cât şi a celor fără stăpân. Documentul, elaborat de fracţiunea PLDM, mai prevede sterilizarea obligatorie a maidanezilor.

Potrivit proiectului de lege, persoanele care stau la bloc vor putea deţine animale de companie doar cu acordul locatarilor şi doar dacă vor avea condiţiile necesare pentru întreţinerea patrupedelor. Iar în curte NU vor putea fi ţinuţi mai mult de doi câini. Totodată, toate animalele vor trebui să aibă carnete medicale, iar stăpânii lor vor fi obligaţi să le vaccineze. Proiectul se referă şi la câinii din rasele considerate periculoase, cum ar fi Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii. Aceste animale vor trebui sterilizate în mod obligatoriu. Documentul prevede şi crearea unor registre în care vor fi ţinuţi la evidenţă atât maidanezii cât şi câinii cu stăpân.

De asemenea, urmează să fie deschise centre de plasament provizoriu pentru animalele care s-au pierdut. Dacă nimeni nu le va revendica, acestea vor putea fi date spre adopţie. De împlementarea legii ar urma să fie responsabile autorităţile publice locale şi Agenţia Naţională pentru siguranţa alimentelor. În prezent, nu există date despre numărul exact a maidanezilor de pe teritoriul ţării. În Chişinău însă există peste 20 de mii de animale fără adăpost.

Codul contravenţional pedepseşte cruzimea faţă de animale cu amendă de până la 400 de lei.

madlene
Новичок
Сообщения: 5
Зарегистрирован: 20 сен 2013, 18:32

Re: Будет ли у нас скоро ЗАКОН О ЗАЩИТЕ ЖИВОТНЫХ ?

Сообщение madlene » 25 янв 2014, 23:37

Din pacate aceasta lege ne impiedica pe noi iubitorii de animale de a lua un ciine sau pisica din azil.
De cind in lege se spune ca este nevoie de acordul locatarilor. La mine in bloc cum cred ca in multe blocuri din Chisinau sunt foarte multi locatari care nu iubesc animalele. Din cauza lor nici eu si nici prietenii mei care merg des la azil si ajuta acesti cinisori nu o sa poate adopta nici un ciine.
Aceasta lege este foarte prost gindita .
Din pacate cred ca asta fa vi un lucru foarte daunator pentru animalele din azil, este o piedica pentru oamenii care vor sa adopte un ciine dar nu vor putea din cauza locatarilor.
Si daca vor ca cei care au animale sa nu ii plimbe in locuri publice,parcuri etc. si vor si sa mai platim impozite atunci cred ca trebuie sa faca terene speciale unde de plimbat animalele..daca tot vor sa fie in rind cu Europa.
In rest sunt de acord cu prevederile acestei legi.


Вернуться в «Новости, СМИ о проблеме бездомных животных / Stiri, Mass-Media despre problema animalelor fara stapan»

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 2 гостя